Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Irónő (1983. nov 25.)

2009.04.08

        A tévében fedeztem fel őt. Irodalom órát vezetett. Néztem és ő visszanézett. Én láttam őt, de ő nem látott engem. Hát írtam neki.Mit veszíthetek, kérdeztem magamtól. Megtettem, s most itt a válasza előttem. Szeretet árad a soraiból. Azt kell hinnem, valahonnan a távoli messzeségből írt, az üveghegyen túlról, ahol még ismerik az emberség  és a szeretet fogalmát. Köszönöm!         Kedves ...

         szép volt a levele, igaz volt - sohase restellje, hogy elküldte. Nekem nem sokat számít már az írói hiúság: ki, mennyit olvas tőlem - hiszen bizonyára sokan vannak, különben mi a csudának adnák ki újra és újra ezeket a megkínlódott könyveket? annál inkább ismerem azt a vágyat - még "régi", írás előtti életemből, hogy az ember szeretné kibeszélni, ami fáj, "fis pontot keresni, valami eligazodást a mérhetetlen sötétségben - s milyen nehéz ilyet találni! Még tökéletes egészséggel is. Öröm? Bárcsak hihetném, hogy ezt a néhány sort valóban örömérzet kíséri majd. Nagyon megértem. A keserűséget is, és azt is, amit "gyűlölet"-nek fogalmaz. Pedig nem igazi gyűlölet az: hanem a keserves helyzet szülte természetes düh... Hiszen ártatlan, s mégis mintha büntetnék, ugye?
         Nem, én már nem tanítok, "csak" írok és temérdek egyéb terhet hordozok. Nem volt könnyű, és nem volt szenvedésmentes az életem, amíg a viszonylagos béke szigetére jutottam. Meleg emberi kapcsolat? Létezik, de olyan csoda, hogy ha egyszer létrejön, nagyon kell rá vigyázni.
         Úgy szeretnék valami hasznosat mondani, ami nem demagóg jótanács! Kicsi lány: próbálja meg  a legnehezebbet: közönyért adni szeretetet. Legyen nagylelkű a szegény családdal. Nem mindenkinek adatott meg a belső tudás, s bizony, néha rettenetes árat kell fizetni érte. Talán erről van szó. Adtak magának eredeti gondolatokat és elvették helyette a hétköznapi emberek tucat-boldogságát. Kivételes sors ez. S hogy mindez miért? Talán egyszer kiviláglik. Nem tudom, hisz-e abban a lényben, akit dogmatikusan Istennek neveznek. Ha nem: ne utasítsa el a keresését. ha igen: higgyen abban, hogy célja van a szenvedésnek. ezt üzenem, még karácsony előtt, és ígérem, a fámon lesz egy gyertya, amit szeretettel égetek el azon az estén a lelkéért!

         Szeretettel gondol Magára

(Az Irónő)

         A napok unottan, egyformán telnek. A kora reggel nagyon sötét és hideg. Papus cigijének füstje száll a konyhában. Fordítok és kifordul az életem.


1983. nov. 25.