Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fény és árnyék (1979. okt. 31.)

2009.02.02

Jaj, azok a szörnyű reggelek, amikor mamus munkába megy. Félholtan ülök a sarokban órákon át, és didergek, hiába van rajtam öt pulcsi, amibe még az arcomat is belenyomom. Bóbiskolva várom, hogy megjelenjen az első fénysugár és hallgatózom, mikor moccan meg valaki Grethyék szobájában.
Grethynek se lehet könnyű. Amióta Greg leszerelt, sokat veszekednek főleg a gyerekek, s elsősoraban Chakka nevelése miatt. Szinte semmiben sem értenek egyet.
Grethy belemenekült a házasságba papus miatt. Papus mindig nagyon féltett minket. A féltése már kínzó volt. Hogy velem mit tett volna, ha nem bénulok le, azt Grethyn tapasztaltam meg. Óvta minden lépését, nem engedte sehová. Nem csoda, ha Grethy az ablakon szökött ki, amikor már biztos volt abban, hogy papusék elaludtak. Érettségi után dolgozni sem engedte, aggódott azért, hogy kiesik a felügyelete alól. Mamus a takarítás mellett bedolgozott egy cégnek, bevásárló szatyrokat font, Grethy ebben segített.
Papus Grethyből és Peetből híres sportolót akart faragni és beiratta őket egy tornaklubba. A nagy álom az volt, hogy Grethy kosarazzon, Peet meg focizzon. Egyik se jött össze.
Grethy a tiltás ellenére rokonok segítségével munkába állt, ahol megismerkedett Greggel. Bár papus már kinézett valakit Grethynek férjül, de ő Greghez vonzódott. Greg miatt Grethy nem ment el edzésre, vagyis mi azt hittük, hogy ott van, s így papus nyugiban volt. Később derült ki a turpisság. Egy nap aztán Grethy bemutatta Greget a családnak. Papusnak nem tetszett a helyzet, de kénytelen volt elfogadni.
Egy vasárnap délelőtt elment az egész család Margaret néniékhez, a folyó menti nyaralójukba. Greg is velünk tartott motorral, Grethy mögötte ült a vasparipán. De Gregnek kora délután meccsre kellett mennie, és Grethy is vele tartott. Megígérték papusnak, hogy mire mi hazaérünk, ők már otthon lesznek. Ahogy múlt az idő, papus egyre nyugtalanabb lett. Még elvitt engem egyet csónakázni, aztán siettetni kezdte mamust, hogy szedelőzködjön, mert hamarosan indulunk. Margaret néniék hiába marasztaltak, papus eltökélte magát. Az úton végig hallgatott. Hazaérve zárva találtuk az ajtót, Grethyéknek híre se volt. Mamus nyitott be először a konyhába. Azonnal felfedezte azt a cetlit, amire Grethy pár sorban leírta, hogy két hétre elutazott nyaralni. Papus majdnem elájult. Grethy átverte, ezt hajtogatta. Ettől a perctől nem lehetett a nevét se kiejteni, és minden tőle érkező képeslapot el kellett tépni. Pár nap múlva betoppant Greg, Grethyt kereste. Csak jóval később tudtuk meg, hogy megjátszotta az ártatlant. Megint eltelt egy-két nap, amikor ismeretlen feladótól levelet kaptunk. Azt írta, Grethy és Greg együtt nyaralnak. Szerencsére papus nem volt otthon, ezért a levél nem került a kezébe.
Két hét elteltével, egy meleg nyári délutánon toppantak be Grethyék. A szívem majd kiugrott a félelemtől, amikor Greg mocijának hangját meghallottam. Papus azonnal elzavarta őket, de nem mentek. A veszekedésre nagyi is átjött, szaladt a rokonokért, mert papus rettenetesen bevadult. Késő estig mindenki kiabált és megpróbálta jobb belátásra bírni papust. Mamus és én zokogtunk. Grethyt papus kitagadta, éppúgy, ahogy a romantikus könyvekben szokás, ha valaki engedetlen az atyjával.
Grethyt a rokonok fogadták be, akkoriban róla se hallottunk sokáig, csakúgy mint most Peetről.
A helyzetet Greg mamája oldotta föl. Egy nap beállított és így szólt.
- Nézzétek, a gyerekek szeretik egymást, én nem állok a boldogságuk útjába. Tartsuk meg az eljegyzést, aztán az esküvőt és ne legyen harag.
Grethy és papus az eljegyzésen találkoztak újra nálunk. Grethynek vörösre volt festve a körme és a szája. Papus csak ennyit mondott neki:
- Meg ne lássam még egyszer!
Az esküvő étteremben volt megtartva, elegáns környezetben. A mi familiánkból csak egy család jöhetett el, egyedül ők nem vettek részt a kitagadás napjának (véres) ütközetében.
Egy év múlva megszületett Chakka. Attól kezdve minden megváltozott. Greget behívták katonának, és Grethy haza költözött.
A viták, veszekedések akkor kezdődtek, amikor Greg leszerelt.
És ez így megy azóta is, és rájövök, hogy hiába szörnyű a hajnali ébredés, meg a sötét, addig nincs indulat a levegőben, amíg a várva várt napsugár, vagy tompa fény meg nem jelenik az ablakban.

1979. okt. 31.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.