Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lizzy eltűnt (1984. ápr. 24.)

2009.04.14

         Újra tanítom Edithet. Egy csomó tantárgyból bukásra áll.
        Két hete történt, hogy táskájával a kezében beállított hozzám. Úgy jött, olyan természetesen, mintha rendszeresen járna, pedig ebben az iskolaévben alig láttam. Lizzyhez ment suli után mindennap, aki láthatóan nem foglalkozott vele. Edith megjelenését teherként élem meg. Kialakítottam a napjaimat, itt a temérdek fordítás, s hogy ne roppanjak bele, szépirodalmat olvasok. A csend alkalmat ad írogatni is, leginkább novellákat. Nem állíthatom, hogy nyugodt vagyok, de a tavasz lelket önt belém. Próbálom a magam mikrovilágát szinesíteni. Megszoktam az életet Edith nélkül. És most... Felborult a rend, amihez ragaszkodtam. Nem tudom szavakba foglalni azt az érzést, ami szétáradt bennem, amikor köszönt. Volt bennem némi keserűség, mert úgy tekintettem vissza a csillagnézős időszakunkra, mint üvegpohárra, ami széttört és tartalma elfolyt. Már nincs bennem mérhetetlen szeretet, inkább elutasítás. Határozott voltam. Közöltem vele, hogy csak akkor fogadom vissza, ha nem cirkuszol, és minimum nem vágja a földhöz a táskáját vagy a könyveit. Nem tudom, bízzam-e az ígéretében.
        Grethy szerint egyáltalán nem kellett volna visszafogadni őt. Azonban ismerve magam, tudom, lelkifurdalást éreznék, ha éppen a bajban hagynám cserben. Az biztos, hogy egy év anyagát lehetetlen közel az iskolaév végéig átvennünk, de legalább újraismételjük az alapokat.
        Lizzy végleg elhagyta Michelt. És milyen durván! Míg Michel munkában volt, Lizzy kipakolta a lakást, fölcuccolt egy titokban előre odarendelt teherautóra  és pár soros búcsúlevél nélkül eltűnt a kisfiúval. Michel teljesen kiborult. Hazatérve hült helyüket találta, és azt se tudta, merre keresse őket. Napokkal késõbb akadt a nyomukra, egy közös ismerősön keresztül.
        Lizzy úgy döntött, hogy beadja a válópert. Michelre alig lehet ráismerni, annyira összeroskadt, mégis igyekszik erőt venni magán és megpróbál új életet kezdeni. Nem irigylem. Nagyon szerette a kis gézengúzt, akit elszakítottak tőle.
        Lizzy titokban szervezte meg az akciót. Megdöbbenve kérdem: hol tartotta a lelkiismeretét?

1984. ápr. 24.