Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyi szülinapján (1980. febr. 19.)

2009.02.05

Nagyi 79 éves lett.
Amióta Grethyék nem laknak itt, ő lett az újabb családtagunk. Ha mamus dolgozik, mellettem tölti az egész napot. Délelőtt állít be és mamus érkezése előtt köszön el, mondván, siet haza Peetnek vacsit készíteni. Kicsit görcsölök, ha elereszti haragját nemcsak mamust célozva vele, hanem Grethyt is, mert nem hálálta meg, hogy mellé állt azon az ominózus napon, amikor papus nem engedte Grethyt visszatérni az előre kiokoskodott titkos nyaralása után. Az a nap egyszerűen nem tud elmosódni a múltban. Bármi történt, nem értem, hogyan lehet éveken át haragudni. És milyen hálára várt nagyi? Papus volt az, aki nem hívta meg Grethy esküvőjére, mégis Grethyre dúl-fúl. Papussal ellenben remekül kijön. Italokat hoz neki és láthatóan szent a béke köztük. Elém sütiket tesz, hát nem mondom, közel a 80-hoz még aktívan használja a fakanalat keverésre. A Barack sütijét szeretem a legjobban. Az valami fenomenális! Meg tudnék enni belőle legalább egy kilót. Tudja jól, ezért lep meg vele gyakran.
Tényleg, ha már nem lesz velünk itt a földön, soha többé nem fogom érezni ezt az ízt.
Elhatároztam, hogy amíg nagyi köztünk van, összeállítom a családfánkat. Most dolgozom rajta. Dolgozom!? Nem munka ez, hanem szórakozás. Élvezem szerkeszteni. Nagyi révén visszatérek az 1848-as évekbe. A déd-déd-déd nagyszülők kb. akkoriban születtek. Hatalmas papírra írom a neveket, hogy minden leszármazottnak helye legyen.
Meséltetem nagyit a régi időkről, részben mert érdekel, részben, hogy eltereljem a figyelmét a szidalmakról.
Nagyi azért is ücsörög mellettem, - kezében a horgolótűvel és mellette egy-két gombolyag cérnával, ami hol ide, hol oda gurul, - mert papus mindig jó melegen befűti a lakást. Így nagyinak nem kell a nappali fűtésről gondoskodnia otthon. Csak estefelé pakolja meg a kályháját, amikor Peetet várja haza a munkából.
Újabban Peetre is sokat panaszkodik, pedig őt legalább annyira bírja, amennyire - feltételezem - engem. Azt mondja, mindennap megfõz neki, annak ellenére, hogy Peet egy fillért sem ad a konyhára, sõt állítása szerint a magnóját is õ fizette ki.
Na, most döntsem el, kinek van igaza?
Jaj, türelmesebbnek kéne lennem hozzá!
Nagyi szülinapos, amiben az a szomorú, hogy őt már senki sem köszönti fel. Hát tényleg, nem szomorú?

1979. febr. 19.